Kaj početi


Kolesarjenje in gorsko kolesarjenje

Na območju Zgornje Savinjske doline je veliko možnosti za kolesarjenje. Da se ne izgubite, pa lahko na turistično informacijskem centru ali pri nas dobite zemljevid poti.

Pohodništvo in gorništvo – za dušo in telo

Obdaja nas veriga alpskih vrhov, do koder vodijo dobro označene planinske poti. Nad Lučami kraljuje mogočna Raduha. Iz Robanovega kota se lahko povzpnete na Ojstrico, Korošico in Planjavo. Za manj zahtevne pohodnike so tu Dobrovlje, Menina planina, Mozirska planina in bližnji ugasli ognjenik Smrekovec. Mimo naše kmetije vodi tudi evropska peš pot E6.

Lov in ribolov

Ribiška družina Mozirje upravlja z delom reke Savinje in celotno reko Dreto ter z ribnikom Gaj v Mozirju. Lov na visoko divjad organizira Lovska družina Mozirje.

Ogled kulturnih in naravnih znamenitosti

V Nazarjah velja omeniti muzej Vrbovec, muzej gozdarstva in lesarstva, ki je svoje prostore našel v gradu Vrbovec in samostanski hrib, kjer že dolgo obstaja frančiškanski samostan. Zanimiva in obiskovalcem dostopna je samostanska knjižnica z znamenito Dalmatinovo Biblijo iz leta 1584. Gornji Grad je znan po cerkvi sv. Mohorja in Fortunata. V svoji notranjosti skriva dragocene oltarne slike. Na Rečici ob Savinji stoji ena najstarejših cerkva tega okraja, sv. Kancijan, ki je omenjena že leta 1173. Na trgu pa najdete tudi Tavčarjev dvor iz 16. stoletja. V Mozirju, kjer se odpirajo vrata v neokrnjeno naravo Zgornje Savinjske doline, stoji čudoviti trg s cerkvijo sv. Jurija, v bližini pa je hortikulturni park Mozirski gaj. Potovanje skozi prekrasno dolino reke Savinje bo navdušilo še tako zahtevnega obiskovalca. Biseri doline, kot so Ljubno, Luče in Solčava, vas pripeljejo do Logarske doline, kjer ponudba zadovolji še tako zahtevnega gosta.Turistični kraji in znamenitostiTerme Topolščica – sodoben rekreacijski, zdraviliški in gostinski kompleks.

Golte Slovenija – zimsko letni center nudi pestre smučarske proge, planinske in kolesarske poti. Botanični Alpski vrt – park cvetja.

Mozirski gaj – cvetlična oaza sprostitve.

Logarska dolina, Matkov kot, Robanov kot – krajinski park. Harmonija treh alpskih dolin.

Snežna jama pod Raduho – nenavaden podzemni svet, dober kilometer jamskega sistema.

Muzej premogovništva Velenje – edini podzemni premogovniški muzej v tem delu Evrope.

Reka Savinja v okolici Mozirja – ribolov (Ribiška družina Mozirje), rafting (Šport center Prodnik)

Evropska pot E6 – poteka mimo naše domačije.